Ion IVAN Ion IVAN Ion IVAN
Caractere și autodefinire

Napoleon zicea ca in ranita fiecarui soldat se afla bastonul de maresal. Asa este. Inseamna ca oricare student doreste sa fie un programator de elita, are tot ceea ce este necesar pentru a ajunge sa-si atinga obiectivul pentruu ca:

  • si-a ales meseria de informatician;
  • stie ca vrea sa fie programator de elita;
  • are vointa pentru asta ca a avut vointa sa vina la o facultate grea;
  • stie ca un programator de elita are un salariu consistent;
  • invatand continuu va avea mari satisfactii profesionale;
  • a fi apreciat de cei din jur este o mare sansa;
  • face ceea ce-i place, adica sa lucreze pe calculator;
  • are puterea de a se concentra pe atingerea obiectivului;
  • stie sa ierarhizeze bine evenimentele, lucru dovedit cu examenul de bacalaureat;
  • este motivat de succesele precedente care au la baza initiativele sale;
  • are argumente solide privind resursele de care dispune;
  • este om de actiune, fara a lasa pe maine ceea ce trebuie facut azi;
  • ii sunt clare toate actiunile ce trebuie intreprinse pentru a fi acolo unde si-a propus.

    Autodefinirea presupune existenta unor modele. este trist ca tv-ul nu ofera decat modele false, printre sportivi ratati pusi pe scandaluri si betii, printre tot felul de personaje superbe in mediocritatea si ignoranta lor, care prin mahalageala si lipsa de cultura invadeaza sticla si ii fac pe gura-casca sa piarda timpul fara rost, ascultand ineptii si texte nesemnificative. Chestie de rating, dat de vulg. Totuisi exista si olimpiade si pentru 3 saptamani sunt aratate modele, sunt campionate mondiale si europene unde apar sportivii adevarati. Exista si prezentari de olimpici la matematica, de inventatori autentici. In lumea specialistilor, elitele sunt cunoscute prin ceea ce au realizat. Noroc cu internetul, cu revistele online care dau suficient de multe detalii. Acum exista bloguri si cine vrea sa caute modele are de unde alege.
    Autodefinirea presupune decizie, dar inainte de orice trebuie documentare. Trebuie o autoanaliza. Omul trebuie sa stie care ii sunt resursele, care ii sunt limitele si numai dupa aceea trebuie sa purceada la a se autodefini, in raport cu un context. Autodefinirea presupune luarea in considerare a acelor elemente care sa permita directionarea resurselor spre a atinge un obiectiv precis. Primul element de autodefinire este alegerea sectiei de informatica economica. urmeaza partea de studiu, corelata cu directii de urmat, ca programator, ca designer de web, ca analist de sistem, ca manager de proiect, ca manager de firma de IT, ca dezvoltator de software, ca administrator de retea si tot asa. Autodefinirea este o directionare spre ceva, o meserie de practicat a la long. Inseamna alocare de timp pentru a citi, pentru a lucra, pentru a dezvolta abilitatile necesare acelei meserii. Autodefinirea se face cao o data in viata si este dramatic daca se repeta si mai ales daca reautodefinirea apare pe la 40 de ani, datorita unor insuccese majore. Autodefinirea este mai intai o decizie asupra a ceea ce vrea sa fie persoana, urmata tot timpul de adaugiri de elemente care dau un contur si mai clar. Apar decizii tot timpul legate de a face sau a nu face ceva anume, in raport cu faptul daca ceea ce ar urma sa fie facut sprijina sau nu procesul de autodefinire. Un programator care prin autodefinire vizeaza sa ajunga sa fie unul de elita, va decide sa nu participe la un master de istoria muzicii bizantine.